utorok 8. septembra 2015

Hummus

Hummus je prudko návyková arabská pomazánka z cíceru. Perfektne chutí s mrkvou, uhorkou,  pečivom, arabským chlebom, wrapom, hriankou, tortilou alebo iným gluténovým masakrom.
Keďže uvariť cícer trvá večnosť ,treba sa na realizáciu deň vopred pripraviť a potom to ide raz-dva.



VEGETARIAN  VEGAN  BEZ LEPKU 




Potrebujeme:

300 g  suchého neuvareného cíceru (alebo 1 balenie cíceru predvareného)
4 strúčiky cesnaku
1 menší citrón (šťavu)
2 lyžice tahini (sezamovú pastu)
3 lyžice kvalitného oleja
1 malú lyžičku drvenej rasce
1 menší hrnček vody z uvareného cíceru
soľ

Postup:

Na noc dáme namočiť cícer. Ráno vodu zlejeme a varíme cca hodinku v novej posolenej vode až do zmäknutia. Pri cedení si odložíme hrnček vody z varenia. Buď vidličkou alebo mixérom vymiešame cícer so všetkými ingredienciami na pastu a pridáme pretlačený cesnak, šťavu z citróna. Pridávaním cícerovej vody počas mixovania dosiahneme buď suchšiu alebo krémovejšiu konzistenciu dipu. Do hummusu buď namáčame zeleninové tyčinky alebo ho natierame na čo len chceme.

Tipy:


S výnimkou tahini pasty je recept finančne nenáročný. Sezamová pasta sa dá kúpiť v rozmedzí od 3 do 7 euro v každom predraženom bio obchode.  Tahini sa používa sa v malom množstve do nátierok, dresingov, marinád aj do sladkej kuchyne. V chladničke vydrží dlho takže môžete kedykoľvek zaexperimentovať. Hummus sa dá pripraviť aj bez tahini, ale potom príde o to pravé čaro.
Hummus je plnohodnotnou náhradou za akúkoľvek pomazánku pripravenú zo živočíšnych bielkovín. Je plný rastlinných proteínov, vitamínu C, kalcia a vlákniny, neobsahuje žiadny cholesterol a zasýti aj drevorubača.

  • Doba prípravy: 1 hodina varenie + 20 min príprava
  • Množstvo pre : 3 osoby
  • Cena: cca 9  €/ 3osoby
  • Výživová hodnota na 100g cca 170 kcal.



 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára